flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Притягнення до адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння: моніторинг даних протягом 4 місяців 2018 року

02 травня 2018, 13:35

Україна за кількістю ДТП та тяжкістю їх наслідків посідає одне з перших місць в Європі. І однією з причин ДТП є керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Кодекс України про адміністративні правопорушення визначає в статті 130 відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп’яніння.

Недарма протягом останніх років було внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, що посилювали відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів. Незважаючи на це, ситуація на дорогах Херсонщини і в подальшому залишається незадовільною.

Зважаючи на значущий суспільний інтерес до вказаного питання  Херсонським міським судом проведено моніторинг стану розгляду протягом 4 місяців 2018 року  матеріалів про притягнення до відповідальності водіїв за керування транспортними засобами в нетверезому стані.

Так,  від початку року, станом на кінець квітня 2018 року до Херсонського міського суду Херсонської області від патрульної поліції надійшло 399 протоколів про притягнення до адміністративної відповідальності мешканців міста  за керування транспортними засобами або суднами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

За статистичними даними, 374 протоколи про адміністративні правопорушення були складені за керування транспортними засобами у стані сп’яніння вперше  (ч. 1 ст. 130 КУпАП), що складає 94% від загальної кількості, за повторне керування в нетверезому стані  складено 13 протоколів (ч. 2 ст. 130 КУпАП), 6 протоколів надійшло для притягнення до адміністративної відповідальності за керування в стані сп’яніння втретє ( ч. 3 ст. 130 КУпАП). Також до суду надійшло 3 протоколи за ч. 4 ст. 130 КУпАП вживання алкоголю  наркотичних чи інших речовин після скоєння ДТП та 1 протокол за ч. 5 ст. 130 КУпАП за керування річковими та маломірними суднами в стані спяніння.

Усього станом на 27.04.2018 року суддями Херсонського міського суду Херсонської області було розглянуто 42% справ про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП від загальної кількості матеріалів про адміністративні правопорушення. З них розглянуто по суті 153 справи за ч. 1 ст. 130 КУпАП, що складає 38% від загальної кількості, за ч. 2 ст. 130 КУпАП - 7 адміністративних справ, що складає 1,75% від загальної кількості надійшовши протоколів, за ч. 3 ст. 130 розглянуто по суті 2 адміністративні справи, що складає 0,5% від загальної кількості надійшовши протоколів, за ч. 4 та ч. 5 даної статті – два протоколи.

Сутність адміністративної відповідальності у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху полягає у застосуванні cудом до водіїв транспортних засобів, інших учасників дорожнього руху адміністративних стягнень за порушення правил дорожнього руху на підставах і в порядку, передбачених нормами адміністративного права.

Зокрема, за результатами розгляду протоколів  постановами Херсонського міського суду було притягнуто відповідальності 83 правопорушника за ч. 1 ст 130 КУпАП та застосовано стягнення у виді штрафу у сумі 10 200  грн. з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік, з них 11 сплатили штраф у добровільному порядку.

Адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 20 400 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами строком на три роки було застосовано до 5 осіб, які скоїли правопорушення .

Розглянувши справу про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 130 КУпАП суд визнав особу винною та наклав адміністративне стягнення у виді штрафу в сумі 2550 грн.

Проаналізувавши данні, в динаміці можна зазначити що в квітні кількість протоколів щодо осіб які керували транспортними засобами порівняно з попередніми місяцями зменшилась та склала лише 77 протоколів про вчинення адміністративного правопорушення за вказаною статтею КупАП, з яких серед загальної кількості протоколів 73 протоколи надійшли за керування  транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння вперше.