flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонським міським судом двох жінок притягнуто до відповідальності за поширення неправдивих чуток щодо коронавірусу

27 квітня 2020, 12:59

4 адміністративних матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності громадян, які поширювали неправдиві чутки щодо засобів захисту від «коронавірусу», що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку перебувають у провадженні Херсонського міського суду. Відповідне правопорушення передбачено ст. 173-1 КУпАП, та тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку.

Так, відповідно до матеріалів справи, однією жінкою було розміщено на особистій сторінці «Facebook» неправдиву інформацію про проведення Департаментом охорони здоров`я безкоштовного обстеження населення та видачі тестів на «корона вірус», медичних масок. У судовому засіданні жінка пояснила, що зазначену інформацію вона знайшла в інтеренет месенджері «Viber» в групі «Щаслива оселя», однак правдивість даного повідомлення не перевірила. Інша жінка розмістила на особистій сторінці "Facebook" неправдиву інформацію про відсутність у лікарнях м. Херсона апаратів ШВЛ, ліків та захисту для медиків, що могло викликати паніку серед населення.

За постановами суду обидві жінки вимушені будуть заплатити штрафи у розмірі 170 та 255 гривень. 2 інших справи знаходяться на розгляді суду, та призначені до розгляду найближчим часом.