flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось навчання на тему: «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та системи суспільства»

06 листопада 2017, 15:29

3 листопада 2017 року громадською організацією «Асоціація слідчих суддів України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Нове правосуддя»  на базі Київського районного суду міста Одеси було проведено навчання для суддів та співробітників апаратів судів «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та системи суспільства».

    Від Херсонського міського суду Херсонської області приймали участь:

головний спеціаліст із забезпечення зв’язків з ЗМІ (прес-секретар) Констанчук С.В. та завідувач сектору інформаційно-технічного забезпечення суду Скляров Д.М.

З вітальним словом виступив голова АССУ та голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, який привітав учасників та побажав плідної роботи в рамках заходу.

Першим доповідачем стала Голубєва Неллі Юріївна, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного процесу, професор кафедри цивільного права НУ "ОЮА", яка виступила на тему: «Електронний суд: поняття, елементи, зарубіжний досвід, новели ЦПК України». Доповідач досить детально зупинилася на міжнародному досвіді запровадження електронного судочинства. Були досліджені плюси та мінуси роботи електронного суду в таких країнах, як США, Південна Корея, Великобританія, Китай, Італія, Російська Федерація, Польща, Норвегія та Сінгапур. Також доповідач ретельно проаналізувала зміни до ЦПК стосовно запровадження електронного судочинства в Україні.

Результати впровадження проекту «Електронний суд» у Київському районному суді міста Одеси презентував голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін.

Представники Прокуратури Одеської області, в свою чергу, зазначили, що в режимі дослідної експлуатації з лютого 2017 року в прокуратурі Одеської області діє електронна система «еПрокуратура», за рахунок якої відбувається миттєвий обмін інформацією, що  реалізується через електронний документообіг.

Начальник відділу документального забезпечення прокуратури Одеської області Катерина Ткаченко презентувала основні напрямки та результати роботи електронної системи «еПрокуратура

Блок інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства освітили Рябець Олександр  – голова «Спілки юристів Одеської області» та Яіцький Дмитро  – член Спілки журналістів України, головний редактор інформаційного порталу «Інфопорт».

Усвідомлення таких переваг «Електронного суду» не оминуло і судових експертів, які досить активно використовують переваги електронного судочинства. Про це детально розповів директор Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Артем Ріпенко.

Після завершення теоретичної частини, учасники заходу змогли побачити реалізацію можливостей системи "Електронний суд" на практиці.

Так, адвокат Максим Шевченко продемонстрував процедуру використання персонального електронного кабінету, звідки передбачено можливість подавати позовні заяви та переглядати процесуальні документи, які прикріплюються до справи.

Також слухачі змогли побачити, як саме в Київському районному суді міста Одеси функціонує "Електронний суд", відвідавши кожну канцелярію та ознайомившись з практичними особливостями функціонування електронного судочинства.

Які саме переваги "Електронного суду" існують для суддів та сторін судового провадження на практиці, учасники заходу змогли дізнатися під час  засідання, яке провела суддя Оксана Куриленко.

По закінченню заходу Сергій Чванкін вручив слухачам заходу сертифікати.