flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітет міністрів Ради Європи опублікував інформацію стосовно імплементації рішень ЄСПЛ

28 вересня 2017, 16:19

Наприкінці чергової триденної наради в Страсбурзі Комітет міністрів Ради Європи прийняв 39 рішень стосовно 21 держави-члена.

Остаточні резолюції були прийняті Комітетом щодо 267 судових рішень Європейського суду з прав людини стосовно 20 різних країн.

Щодо України було оцінено виконання рішень ЄСПЛ у наступних справах: група справ «Балицький проти України»; група справ «Харченко, Чанєв і Корнейкова проти України»; група справ «Хайло проти України»; «Гонгадзе проти України».

У контексті групи справ «Харченко, Чанєв і Корнейкова проти України» увага приділяється набранню чинності Кримінальним процесуальним кодексом України 2012 року. З прийняттям цього кодексу пов’язується виправлення більшості недоліків, виявлених ЄСПЛ відповідно до пунктів 1, 3, 4 статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у цій групі справ. Однак висловлюється занепокоєння із приводу того, що українська влада ще не представила загальну оцінку Кримінального процесуального кодексу України 2012 року, в якій повністю розглядаються всі порушення статті 5 Конвенції, виявлені ЄСПЛ, з урахуванням розвитку судової практики. Також Комітет закликав органи влади подати дану інформацію не пізніше 12 березня 2018 року.

Водночас у контексті групи справ «Балицький проти України» Комітет схвально оцінив запровадження Кримінального процесуального кодексу України 2012 року та Закону України «Про безоплатну правову допомогу» 2011 року, зазначивши, що їх положення здатні виправляти недоліки, виявлені ЄСПЛ у цій групі справ щодо порушення пунктів 1 і 3 (c) статті 6 Конвенції, шляхом, зокрема, забезпечення законного представництва всіх затриманих, обвинувачених або підозрюваних осіб, незалежно від адміністративного чи кримінального арешту. Також Комітет у своєму рішенні відзначив практичні рекомендації Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, адже вони сприятимуть національним судам у забезпеченні ефективного права на захист у кримінальних справах відповідно до вимог Конвенції.

У цій же категорії справ Комітет закликав органи влади продовжувати вживати всіх необхідних заходів, включаючи заходи підвищення обізнаності та заходи з посилення спроможності співробітників правоохоронних органів, щоб забезпечити ефективне виконання положення Кримінального процесуального кодексу України 2012 року стосовно права на захист для осіб, які знаходяться під вартою, затриманих осіб з моменту початку позбавлення волі всіма відповідними суб'єктами судової системи.

Довідково: держави-члени Ради Європи зобов'язані виконувати рішення Європейського суду з прав людини відповідно до статті 46 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Комітет міністрів контролює виконання рішень на підставі інформації, наданої відповідними національними органами, неурядовими організаціями та іншими зацікавленими сторонами.

Джерело: офіційний сайт Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ