flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВИЩА РАДА ПРАВОСУДДЯ ЗАВЕРШУЄ СПІВБЕСІДИ З КАНДИДАТАМИ У ВЕРХОВНИЙ СУД

25 вересня 2017, 11:24

Сьогодні, 25 вересня Вища рада правосуддя проведе останнє засідання з розгляду матеріалів щодо внесення подання Президентові України про призначення кандидатів на посади суддів Верховного Суду.

Вища рада правосуддя 14 вересня розпочала розгляд 120 кандидатур, яких Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможцями конкурсу до Верховного Суду.

Варто зазначити, що рішення стосовно внесення рекомендацій Президенту про призначення суддів Вища рада правосуддя прийматиме після розгляду всіх 120 кандидатів, які стали переможцями конкурсу. Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк раніше зазначав, що у них не стоїть завдання призначити всіх 120 переможців конкурсу. "Але у нас є завдання внести подання щодо призначення стосовно тих кандидатів, які пройшли конкурсний відбір і відповідають вимогам закону", − зауважив Ігор Бенедисюк.

Вища рада правосуддя може або погодитися із призначенням відповідного кандидата на посаду судді Верховного Суду, або відмовити у внесенні рекомендацій про його призначення.

Відмовити кандидату у внесенні Президентові України подання про призначення судді на посаду можуть виключно з підстав порушення визначеного законом порядку призначення на посаду судді або наявності обґрунтованого сумніву щодо відповідності кандидата критерію доброчесності чи професійної етики або інших обставин, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з таким призначенням.

Таке рішення ухвалюватиметься шляхом голосування. Аби кандидат отримав рекомендацію від Вищої ради правосуддя, за нього мають проголосувати не менше чотирнадцяти членів Вищої ради правосуддя. Якщо ж 14 голосів не знайдеться, то такий кандидат не потрапить у Верховний Суд.

Джерело: Інформаційно-правовий портал «Українське право»