flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАЗК координує виконання міжнародних зобов’язань та співпрацює з міжнародними організаціями у сфері запобігання корупції

19 серпня 2017, 09:25

Національне агентство з питань запобігання корупції співпрацює з профільними міжнародними установами та організаціями у сфері запобігання корупції. Станом на серпень 2017 року проведено близько 200 міжнародних зустрічей, підписано 3 міжнародні Меморандуми та 3 протоколи про наміри.

Зокрема, йдеться про співпрацю з такими глобальними міжнародними організаціями: Міжнародниим валютним фондом (International Monetary Fund, IMF), Світовим банком (World Bank), Радою Європи (СоЕ), Європейським Союзом (EU), Консультативною місією Європейського Союзу (EUAM), Управлінням ООН з наркотиків та злочинності (UNODC), Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН),  Міжнародною фундацією з виборчих систем (IFES), Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (OSCE), Agriteam Canada Consulting Ltd. (EDGE), Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні.

Національне агентство на сьогодні є бенефіціаром чи реципієнтом таких проектів міжнародної технічної допомоги:

  1. Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні.
  2. Підтримка діагностики, моніторингу та переслідування корупції в Україні.
  3. Прозорість і доброчесність публічного сектору України (впроваджується ПРООН).
  4. Експертна підтримка врядування та економічного розвитку (EDGE).
  5. Програма ефективної та відповідальної політики (U-RAP) (Компонент ІІІ).
  6. Посилення спроможності учасників виборчих процесів.
  7. Операційна підтримка з надання стратегічних рекомендацій у реформуванні сектору цивільної безпеки в Україні.

Крім того, НАЗК підписало 3 Меморандуми про порозуміння з компетентними органами іноземних держав: Італія – Національний антикорупційний орган Італії, Латвія – Бюро із запобігання та боротьби з корупцією Латвії, Румунія – Антикорупційний генеральний директорат Міністерства внутрішніх справ Румунії та 3 протоколи про наміри з організаціями: Центр зі зниження ризиків корупції в оборонному секторі (CIDS), Agriteam Canada Consulting Ltd. (EDGE), Міжнародна фундація виборчих систем (IFES).

Також на початку Четвертого раунду взаємного оцінювання, який стосується запобігання корупції стосовно членів парламенту, суддів та прокурорів, НАЗК забезпечило організацію проведення оціночного візиту експертів Групи держав проти корупції (GRECO). У березні 2017 під час Четвертого раунду Моніторингу НАЗК відвідала делегація експертів Стамбульського плану дій Антикорупційної мережі для Східної Європи та Центральної Азії Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). За період перебування делегації експертів НАЗК відвідали близько 240 представників з різних державних установ, державних підприємств та громадських об’єднань. За результатами проведення моніторингового візиту у вересні цього року на пленарному засідання ОЕСР розглядатиметься відповідний звіт.

Як повідомлялось раніше, НАЗК виступило одним із ініціаторів створення Мережі з питань доброчесності, головною метою якої є обмін інформацією та найкращими практиками. На сьогодні Мережа об’єднує 14 установ з 14 різних країн на 4 континентах.

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» Національне агентство з питань запобігання корупції уповноважене на здійснення координації виконання міжнародних зобов’язань у сфері формування та реалізації антикорупційної політики та співпрацю з міжнародними організаціями.

 

Джерело: офіційний веб-сайт Національного агентства з питань запобігання корупції