flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Встановлений ЦК строк пред'явлення кредитором вимог до спадкоємців не є строком позовної давності

11 серпня 2017, 09:09

Відповідно до частин 2, 3 статті 1281 ЦК України кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги.

Особа звернулась до суду з позовом про відшкодування суми по кредиторській заборгованості та просила стягнути солідарно з відповідачів на її користь кредиторську заборгованість в сумі 210000 грн. Позивач зазначала, що мала намір придбати квартиру. В присутності дочки особи, яка мала намір продати квартиру, та працівника агентства нерухомості був складений договір завдатку, відповідно до якого особа отримала від позивача за продаж квартири 30000 доларів США, що відповідно по курсу долара на день складання договору завдатку становило 210000 гривен. Додатково був укладений попередній договір, в якому вказано, що вона передала особі кошти за купівлю квартири в розмірі 30000 доларів США.

Проте у 2008 році особа померла, не оформивши нотаріально договір купівлі-продажу. До нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини звернулись відповідачі: дочка і чоловік померлої. Позивач направила лист в нотаріальну контору про попередження спадкоємців про існування кредиторської заборгованості спадкодавця, однак вони свідоцтво про право на спадкове майно не отримували. Також вона запропонувала відповідачам прийняти спадщину і переоформити на неї квартиру, або повернути отримані за життя особи гроші за квартиру, чого відповідачі також не зробили.

Суд першої інстанції позов особи задовольнив. Визнав сплачені кошти авансом, оскільки договору купівлі-продажу квартири, який би за своєю формою та змістом відповідав вимогам закону, між сторонами укладено не було. Зазначив, що згідно зі ст. 1282 Цивільного кодексу України спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Стягнув з відповідачів солідарно суму авансу.

Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції. Суд апеляційної інстанції зазначив, що про смерть особи позивачу стало відомо наприкінці 2008 року, а отже шестимісячний строк, передбачений ч. 2 ст. 1281 ЦК України сплинув наприкінці червня 2009 року.

Однак, з вимогою до спадкоємців померлої про існування кредиторської заборгованості позивач звернулась лише 30 березня 2010 року, а з позовом до суду - 21 листопада 2012 року.

Суд зауважив, що частиною 4 ст. 1281 ЦК України передбачено, що кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги. А у справі, яка переглядається, кредитор пред’явив свої вимоги до спадкоємців, які звернулись до нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини, з порушенням строків, встановлених ст. 1281 ЦК України, які є присічними, що згідно з ч. 4 даної статті, позбавляє його права вимоги до спадкоємців.

Крім того, суд зазначив, що встановлені статтею 1281 ЦК України строки це строки у межах яких кредитор здійснюючи власні активні дії, може реалізувати своє субєктивне право, а не є строком позовної давності.

З таким рішенням суду погодився і ВССУ (ухвала від 02.08.2017 у справі № 177/384/13-ц).

Також слід зазначити, що відповідно до правової позиції ВСУ (Постанова від 8 квітня 2015 року № 6-33цс15) відсутність у спадкоємця свідоцтва про право на спадщину не може бути підставою для відмови у задоволенні вимог кредитора. Якщо спадкоємець прийняв спадщину стосовно нерухомого майна, але зволікає з виконанням обов'язку, передбаченого статтею 1297 ЦК України, зокрема, з метою ухилення від погашення боргів спадкодавця, кредитор має право звернутися до нього з вимогою про погашення заборгованості спадкодавця.

 

Джерело: Інформаційно-правовий портал «Українське право»