flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд України поставив крапку у питанні: «коли особа, яка виявила бажання брати участь у доборі кандидатів на посаду судді, повинна вважатися такою, що має визначений Конституцією України стаж роботи в галузі права не менш як три роки»

07 серпня 2017, 13:05

20 червня 2017 року Верховним Судом України прийнято постанову, відповідно до якої задоволено заяву Вищої ради юстиції, скасовано постанову Вищого адміністративного суду України від 28 лютого 2017 року та постановлено нове судове рішення, яким у задоволенні позову представника позивача Лукашової Ольги Євгенівни – Кравця Р.Ю. до Вищої ради юстиції, третя особа – Вища кваліфікаційна комісія суддів України, про визнання незаконним та скасування рішення Вищої ради юстиції від 22 вересня 2016 року № 2879/0/15-16 «Про відмову у внесенні подання Президентові України про призначення Лукашової О.Є. на посаду судді Луцького міськрайонного суду Волинської області вперше» відмовлено.

Нагадаємо, що рішенням ВРЮ від 22 вересня 2016 року №2879/0/15-16 було відмовлено у внесенні подання Президентові України про призначення Лукашової О.Є. на посаду судді Луцького міськрайонного суду Волинської області вперше, оскільки вона на день подання  до ВККСУ письмової заяви про участь у доборі кандидатів на посаду судді не мала трирічного строку роботи в галузі права.

Вищий адміністративний суд України постановою від 28 лютого 2017 року позов задовольнив: визнав незаконним і скасував  рішення ВРЮ та зобов’язав Раду розглянути рішення ВККСУ від 5 березня 2014 року № 51/пп-14 про рекомендацію Лукашової О.Є. для призначення на посаду судді Луцького міськрайонного суду Волинської області.

Не погодившись із викладеними у постанові суду висновками, ВРЮ звернулась до Верховного Суду України із заявою про її перегляд  із підстави, встановленої пунктом 4 частини першої статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України.  

Розглянувши справу, Верховний Суд України дійшов висновку, що  встановлені у частині третій статті 127 Конституції України та частині першій статті 64 Закону України від 7 липня 2010 року № 2453-VІ «Про судоустрій і статус суддів» положення про те, що на посаду судді може бути рекомендований громадянин України, який поряд з вимогами, визначеними цими нормами, повинен мати (набути) стаж роботи в галузі права не менш як три роки, означають, що особа, яка вирішила взяти участь у доборі кандидатів на цю посаду, повинна мати зазначений стаж станом на день подання письмової заяви про участь в доборі на посаду судді і документів, визначених цим Законом, в межах оголошеного ВККСУ проміжку часу для подання заяви, але не пізніше кінцевого (крайнього) терміну їх подання, оголошеного ВККСУ.

Отже, приймаючи рішення про відмову у внесенні подання щодо призначення Лукашової О.Є. на посаду судді вперше через брак необхідного стажу роботи в галузі права станом на час подання письмової заяви про участь у доборі на цю посаду, Вища рада юстиції діяла відповідно до наданих їй повноважень, з дотриманням встановленого порядку і на підставі правильного застосування положень частини третьої статті 127 Конституції України та частини першої статті 64 Закону № 2453-VІ.

 

Джерело: офіційний сайт Вищої ради правосуддя