flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За вивезення дитини за кордон без згоди одного з батьків пропонують судити заочно

19 липня 2017, 09:35

У Верховній Раді України зареєстрованозаконопроект, яким пропонується внести зміни до КПК України щодо здійснення спеціального досудового розслідування у справах про незаконне вивезення дитини за кордон.

Автори законопроекту вказують, що у практиці сімейних правовідносин трапляються непоодинокі випадки коли для виїзду дитини за кордон однин з батьків не надає такої згоди. У зв’язку з цим один із батьків, порушуючи норми чинного законодавств,а виїжджає за межі держави з дитиною без дозволу, цим самим порушуючи права як дитини так й іншого з батьків.

За існуючим законодавством неможливо не тільки притягнути до відповідальності одного з батьків, що вивіз без дозволу дитину (існують непоодинокі випадки викрадення дитини та вивезення за межі країні), а й повернути її Україну. Більше того, у іншого з батьків відсутня можливість бачити дитину за небажанням того з батьків, з яким вона знаходиться.

Для усунення недоліків у законодавстві та підстав унеможливлення побачень з дитиною, яку без дозволу було вивезено за кордон та притягнення винних осіб до відповідальності, пропонується внести зміни до статті 297-1 Кримінального процесуального кодексу України, де включити до переліку статей, за якими може здійснюватись спеціальне досудове розслідування статтю 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) та статтю 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Ініціатори проекту переконані, що його прийняття підвищить ефективність кримінального провадження у частині притягнення до кримінальної відповідальності осіб, що незаконно вивезли дитину за кордон та повернення дитини у разі необхідності в Україну.

 

Джерело: Інформаційно-правовий портал «Українське право»