flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Для суддів у резерві хочуть спростити участь у доборі до місцевих судів

05 липня 2017, 16:42

До Верховної Ради України подано законопроект, яким пропонується спростити процедуру добору кандидатів на посади суддів у місцеві суди.

Проект передбачено спрощення процедури участь у конкурсі на посади суддів для претендентів, відібраних в результаті третього добору, який було оголошено рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 5 листопада 2012 року,та які нині знаходяться в резерві.

Змінами до Закону "Про судоустрій і статус суддів" пропонується звільнити від складання іспиту проходження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, які були зараховані до резерву на заміщення вакантних посад суддів та включені до рейтингового списку, у разі якщо закінчення трирічного строку припало на період одного року до набрання або дев’яносто днів після набрання чинності цим Законом, а також щодо кандидатів, щодо яких на день набрання чинності цим Законом внесені рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, але яких не призначено на посаду судді. У випадку успішного складення кваліфікаційного іспиту у процедурі добору такі кандидати зараховуються до резерву на заміщення вакантних посад суддів та беруть участь у наступних етапах добору на загальних підставах.

Також для пришвидшення заповнення вакантних посад суддів передбачено зменшити установлений законом мінімальний прохідний бал для кандидатів у судді.

Зокрема, пропонується надати Вищій кваліфікаційній комісії суддів повноваження  визначати прохідний бал кваліфікаційного іспиту, з урахуванням прогнозованої кількості вакантних посад суддів.

Автор законпроекту переконаний, що його прийняття дозволить подолати кадровий колапс в судовій системі.

 

Джерело: Інформаційно-правовий портал «Українське право»