flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набув чинності закон про розгляд справ щодо виселення дитини лише за участю органів опіки

19 червня 2017, 10:02

З 14 червня набули чинності зміни до Сімейного кодексу, якими встановлено обовязкову участь органів опіки у судовому розгляді справ про зняття дитини з реєстрації. Це передбачено Законом України від 17 травня 2017 року № 2038-VIII "Про внесення зміни до статті 19 Сімейного кодексу України щодо забезпечення дотримання житлових прав дитини".

Якщо раніше органи опіки та піклування ухилялись від участі у розгляді судом спорів щодо, в тому числі, місця проживання дитини, а як наслідок і від обов’язку надавати письмові висновки щодо розв’язання спору, посилаючись на відсутність прямої вказівки щодо участі у таких справах, то тепер це закріплено як вимогу закону.

Зокрема, змінами до статті 19 Сімейного кодексу передбачено обов’язкову участь органу опіки та піклування при розгляді судом спорів щодо місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням та управління батьками майном дитини.

Також за участю органів опіки тепер розглядаються справи про проживання дитини, про позбавлення чи поновлення батьківських прав, про побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, про відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду та про скасування усиновлення та визнання його недійсним.

 

Джерело: інофрмаційно-правовий портал «Українське право»