flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено семінар з питань застосування цивільного процесуального законодавства в судах першої інстанції

16 червня 2017, 14:04

Чернівецьким регіональним відділенням Національної школи суддів України 2 червня 2017 року було проведено семінар у формі круглого столу на тему: «Застосування цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції (роз’яснення Пленуму Верховного суду України №2 від 02.06.2016 року)» в якому приймала участь суддя Херсонського міського суду Херсонської області Ус Олена Володимирівна.

Відкрив  семінар та ознайомив учасників з метою і регламентом заходу директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник.

Семінар розпочався з інтерактивної доповіді щодо відкриття провадження в  цивільній справі, після якої судді обговорили  проблеми, які виникають, коли позовну заяву залишено без розгляду та руху.

Під час семінару були проаналізовані та обговорені проблемні питання на теми: підсудність  цивільних справ; досудове врегулювання спору;  дії судді при підготовці цивільних справ до попереднього судового розгляду; учасники цивільного процесу та судові рішення (види, форми); ухвалення рішення.

Викладачі звернули увагу учасників  заходу на проблемні аспекти , визначені в роз’ясненнях Пленуму Верховного Суду України № 2 від 02.06.2009, зокрема на процесуальні строки розгляду цивільних справ, особливості розгляду заяви про забезпечення позову та забезпечення  цивільного позову. Були досліджені проблемні питання пред’явлення зустрічного позову, вимоги до зустрічної позовної заяви та процесуальні аспекти розгляду зустрічних позовних вимог.

Окрім того, судді розглянули актуальні питання, що виникають   при  застосуванні норм ЦПК під час розгляду цивільних справ, проаналізували тексти судових рішень під кутом зору критеріїв якості, правосудності, умотивованості, обговорили актуальні питання щодо чіткого і правильного визначення предмету та фактичних обставин справи, правовідносин і законодавства, що їх регулює.

На завершальному етапі учасникам семінару були врученні сертифікати.

Після закінчення семінару судді поділилися враженнями та висловили  свої побажання і пропозиції щодо семінару.