flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги суддів: щодо подачі заяв про звільнення у відставку чи за власним бажанням

13 травня 2017, 13:20

Вища рада правосуддя оприлюднила роз'яснення для суддів щодо подачі заяв про звільнення у відставку чи за власним бажанням.

Відповідно до частини першої статті 116 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя, який має стаж роботи на посаді судді не менше двадцяти років, що визначається згідно зі статтею 137 цього Закону, має право подати заяву про відставку.

Стаття 137 зазначеного Закону регламентує, що до стажу роботи на посаді судді зараховується робота на посаді:

1) судді судів України, арбітра (судді) арбітражних судів України, державного арбітра колишнього Державного арбітражу України, арбітра відомчих арбітражів України, судді Конституційного Суду України;

2) члена Вищої ради правосуддя, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

3) судді в судах та арбітрів у державному і відомчому арбітражах колишнього СРСР та республік, що входили до його складу.

Суддя має право у будь-який час перебування на посаді незалежно від мотивів подати заяву про звільнення з посади за власним бажанням (частина друга статті 116 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Заява про відставку чи звільнення з посади за власним бажанням подається суддею до Вищої ради правосуддя:

зразок заяви судді про звільнення з посади у відставку;

зразок заяви судді про звільнення з посади за власним бажанням.

З метою оперативного опрацювання та розгляду Вищою радою правосуддя заяв суддів про звільнення у відставку чи за власним бажанням рекомендуємо надавати такі документи:

- копію паспорта громадянина України;

- копію трудової книжки;

- копії актів про призначення, обрання та переведення судді на посаду.

До заяви про звільнення у відставку доцільно додати біографічну довідку судді (зразок), копію диплома про вищу освіту, копію послужного списку (за наявності), копію військового квитка (за наявності).

Копії документів мають бути засвідчені підписом посадової особи кадрової служби чи керівника апарату суду і скріплені відбитком печатки суду. Копії документів, які складаються з кількох сторінок, прошиваються та нумеруються.

За додатковою інформацією звертатись до відділу з питань звільнення суддів управління з питань суддівської кар’єри секретаріату Вищої ради правосуддя за тел. (044) 481-06-27.

 

Джерело: Офіційний сайт Вищої ради правосуддя України