flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Євроексперти пропонують створити в україні службу із захисту свідків

26 квітня 2017, 09:24

        Консультативна місія Європейського Союзу в Україні пропонує створити в Україні незалежне відомство із захисту свідків. Про це пише сайт КМЄС.

Керівник операційного департаменту КМЄС Удо Моллер зазначив, що на цей момент в Україні не існує як такої системи захисту свідків, але співробітники НПУ та СБУ за потреби забезпечують особисту охорону. «Ми б хотіли, щоб в Україні було створено схожу за незалежністю до НАБУ службу із захисту свідків. Ця незалежність допомогла б уникнути конкуренції серед правоохоронних відомств та не допустити брак довіри до неї», – сказав він.

За його словами, вже створена спеціалізована міжвідомча робоча групу, усі учасники якої погоджуються, що Україні потрібне таке відомство. «Ще в 1993 році був прийнятий закон про захист свідків, але він вже застарів, і його слід або оновити, або замінити», – сказав він.

Він додав, шо практично немає країн – членів ЄС, в яких немає спеціальних підрозділів щодо захисту свідків, які, як правило, створюються в поліції. «Наскільки мені відомо, таких підрозділів немає тільки в таких маленьких країнах, як Мальта та Люксембург. Типової та ідеальної системи, яка б підходила усім, не існує. У різних країнах по-різному підходять до захисту свідків, залежно від культурних та політичних чинників. В Європі, до прикладу, найбільш усталені моделі захисту свідків у Великобританії, Німеччині та Італії. Та щоб зрозуміти, наскільки відносно нещодавно почав застосовуватись цей інструмент кримінальних розслідувань, зазначу, що у тій же Великобританії запустили програми із захисту свідків у 80-х роках ХХ століття. Дещо раніше ці програми запрацювали у США у відповідь на загострення діяльності мафії», – розповів Моллер.

Джерело: Інформаційно-правовий портал «Українське право»