flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Європейських суддів просять перевірити, чи порушують в Україні міжнародні стандарти судочинства

30 березня 2017, 16:02

XIV позачерговий з'їзд суддів України звернеться до Консультативної ради європейських суддів про надання публічного висновку щодо дотримання в Україні міжнародних стандартів у сфері судочинства. Про це інформує сайт Ради суддів України.

 «Станом на 14 березня 2017 року Радою суддів України, Вищою радою правосуддя зафіксовані неодноразові факти грубих порушень органами державної влади та членами громадянського суспільства України конституційних гарантій незалежності та недоторканності судді, зокрема, втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, насильства щодо суддів та інших проявів впливу на суддю», – ідеться у повідомленні.

 Судді заявляють, що високопосадовці допускають вільне тлумачення закріплених в Конституції України та Законах України порядку затримання судді, утримання його під вартою чи арештом. Окрім того, існують факти грубого порушення суддівської незалежності та навіть образливі висловлювання щодо суддів, що є неприпустимим у демократичній, правовій державі. «Названі дії вчиняються високопосадовцями навіть до ухвалення відповідних рішень компетентними органами, остаточно знищують авторитет суддівської професії та довіру до судової влади в Україні. Окремі факти набули широкого розголосу у засобах масової інформації», – зазначається у зверненні делегатів з’їзду.

 Також, ХІV позачерговий з'їзд суддів України прийняв рішення запропонувати Вищій раді правосуддя звернутися до Європейської мережі рад юстиції та інших міжнародних організацій, громадських організацій із проханням надання цільової експертної підтримки, здійснення постійного моніторингу дотримання в Україні конституційних гарантій незалежності суддів.

 

 

Джерело: Інформаційно-правовий портал «Українське право»