flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Слідчі судді мають перевіряти наявність статусу адвоката, — РАУ

16 березня 2017, 13:56

    Слідчим суддям необхідно перевіряти наявність у особи статусу адвоката при розгляді клопотань від органів досудового розслідування за допомогою Єдиного реєстру адвокатів України. Таким чином вдасться уникнути порушення прав адвокатів.

    Про це ідеться у зверненні Ради адвокатів України до XIV з’їзду суддів України, про яке повідомила у своєму виступі на з'їзді голова РАУ Лідія Ізовітова, передає «Закон і Бізнес».

    «Сьогодні здійснюється не просто тиск на адвокатуру, а ототожнюються адвокати з їхніми клієнтами. Сьогодні не тільки слідчі звертаються до слідчих суддів з проханням дати санкції на обшук адвокатів, а й самі слідчі судді не перевіряють, що у таких клопотаннях ідеться про адвокатів, і не застосовують закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», — заявила голова РАУ.

    За її словами, такі ухвали відкривають можливості для втручання в адвокатську таємницю з боку правоохоронних органів, при чому в ході таких обшуків правоохоронці отримують доступ до документів інших адвокатів та у справах інших клієнтів.

    «Адвокат веде не одну справу, а декілька справ, і в одному офісі працює не один адвокат, а декілька адвокатів», — наголосила Л. Ізовітова.

    У разі, якщо перевірка даних за Єдиним реєстром не проводиться, навіть якщо слідчий суддя знає, що в клопотанні ідеться про адвоката, такі дії слідчих суддів є порушенням професійних прав захисників.

    «Якщо слідчі судді вважають, що це допустимо, то ми, адвокати, такі дії суддів ми вважаємо неправомірними і будемо звертатися до Вищої ради правосуддя», — зазначила голова РАУ.

                                                                                                                                                       Джерело: «Закон і Бізнес»