flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Скільки часу судді витрачатимуть на розгляд справи?

22 червня 2016, 17:05

 Рада суддів України затвердила рекомендовані показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ за категоріями. Ці показники Державна судова адміністрація використовуватиме при прийнятті управлінських рішень

 
Відповідні показники затверджено рішенням РСУ від 9 червня 2016 р. №46. Зокрема, цим же рішенням Рада затвердила Звіт "Основні методологічні підходи та результати дослідження щодо визначення коефіцієнтів навантаження на суддів та складності справ спеціалізованих судів та судів апеляційної інстанції".
Звіт було підготовлено в рамках дослідження з визначення чисельності суддів, необхідної для обробки справ та збалансування навантаження на суддів. Частиною цього дослідження було проведення опитування суддів щодо витрат часу на розгляд типових справ за категоріями та розрахунку на їх основі коефіцієнтів навантаження на суддів.
Зауважимо, отримані результати, представлені у Звіті, підтверджено науковим експертним висновком Інституту економіко-правових досліджень НАН України від 10 травня 2016 р. Експерти Інституту встановили, що середні
витрати часу на розгляд справ певної категорії можуть бути використані як базові при розрахунку навантаження на суддів.
Для прикладу, було визначено, що для розгляду в місцевому господарському суді справи щодо обігу цінних паперів в середньому потрібно 7 годин, а от для справи щодо корпоративних відносин - 11 годин. У апеляційному господарському суді для розгляду таких справ потрібно 9 та 12 годин відповідно.
З огляду на все це Державній судовій адміністрації України рекомендували при ухваленні управлінських рішень застосувати відповідні показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ за категоріями:
- в окружних адміністративних та апеляційних адміністративних судах;
- у місцевих господарських та апеляційних господарських судах;
- в загальних апеляційних судах;
- в місцевих загальних судах (дослідження 2012 року).
 
 
                                                                                                                                                                                                                     Джерело: Закон і Бізнес