flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада України відмовилась скасувати своє рішення щодо Закону про судоустрій

16 червня 2016, 14:57

     16 червня парламент розглянув проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 2 червня щодо прийняття за основу та в цілому Закону про судоустрій та статус суддів. Скасування такого рішення ВР підтримали лише 72 депутати.                                                                                                             Так, як відзначив один з авторів проекту постанови №4734-П про скасування рішення ВР про прийняття нового Закону про судоустрій Ю.-Б.Шухевич, парламент не мав права прийняти відповідний Закон одразу за основу та в цілому, оскільки:

- по-перше, Закон містить більше 100 статтей, а Регламент ВР містить заборону на такі рішення;

- по-друге, Закон не можна приймати, якщо є зауваження у депутатів до його прийняття в цілому.

Як відзначалось в процесі обговорення, пропозиція щодо погодження Закону про судоустрій за основу та в цілому була надана профільним комітетом.

Попри невелику кількість депутатів в залі пленарних засідань, на підтримку скасування відповідного рішення ВР висловилась низка народних депутатів. Основні зауваження - недостатньо продуманий текст та надмірна поспішність з прийняттям рішень. Не обійшли увагою депутати і фінансове забезпечення суддів за новим Законом. На думку народних обранців, розміри зарплат та пенсій суддів на фоні ситуації в країні є більш, ніж надмірними.

Також депутати скаржаться на неможливість подання ними зауважень до Закону, оскільки його було прийнято одразу за основу та в цілому.

Зауважимо, свої зауваження до прийняття Закону про судоустрій висловлювали і судді, в тому числі Рада суддів України. Більше того, Вищий адмінсуд вже запропонував П.Порошенку ветувати цей Закон.

 

                                                                                                                                                                                                   Джерело: Закон і Бізнес