flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За вчинення замовного вбивства колегією суддів Херсонського міського суду чоловіку винесено вирок

11 лютого 2022, 12:02

Колегією суддів Херсонського міського суду 9 лютого проголошено вирок раніше судимому 36 - річному мешканцю Харкова, який здійснив замовне вбивство у Херсоні.

З матеріалів справи відомо, що навесні 2018 року, обвинувачений, діючи на замовлення, за грошову винагороду, на автомобілі приїхав до району, де проживав потерпілий та чекав його. Помітивши, що потерпілий з охоронцем зайшли на подвір`я, обвинувачений вийшов з автомобіля та швидкою ходою пішов за ними, здійснивши 5 пострілів у спину потерпілим, від яких останній помер у кареті швидкої допомоги, а охоронця вдалося врятувати. Після вчиненого зловмисник повернувся до автомобіля та зник з місця злочину.

Крім того, слідством було встановлено, що згодом обвинувачений разом з іншою особою, так само діючи на замовлення, готувався до вчинення нового злочину. Для цього, шляхом отримання посилки придбали автомат, патрони та гранату Ф1, а також, купили автомобіль ВАЗ 21011 та прибули до м. Херсона, однак, не довели свій злочинний умисел до кінця, оскільки їх дії були зупинені працівниками поліції.

Дії обвинуваченого судом кваліфіковано:

  • за п.п. 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115 КК України як вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, з корисливих мотивів, вчинене на замовлення, за попередньою змовою групою осіб;
  • за ч. 2 ст. 15, п.п. 1, 12 ч. 2 ст. 115 КК України як закінчений замах на вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті двом особам, вчинене за попередньою змовою групою осіб, не доведене до кінця з причин, що не залежали від волі особи, яка виконала усі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця;
  • за ч. 1 ст. 263 КК України як носіння, зберігання, придбання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу;
  • за ч. 1 ст. 14, п.п. 1, 6, 11, 12, 13 ч. 2 ст. 115 КК України як готування до вбивства, тобто умисного протиправного заподіяння смерті двом особам, з корисливих мотивів, вчинене на замовлення, за попередньою змовою групою осіб, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство;
  • за ч. 1 ст. 263 КК України як носіння, зберігання, придбання вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу.

24 грудня 2021 року між прокурором та обвинуваченим було укладено угоду про визнання винуватості, якою зловмисник повністю визнав свою винуватість у інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях та активно сприяв розкриттю злочинів.

За результатами повного та всебічного судового розгляду суд визнав чоловіка винним та призначив остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 15 років з конфіскацією всього його майна. Також, суд задовольнив цивільні позови потерпілих про відшкодування моральної шкоди на загальну суму 1 млн. грн.

 

   * Ознайомитись із судовими рішеннями у цій справі можна в Єдиному державному реєстрі судових справ за № 766/1163/22.

Прес-служба суду