flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський міський суд спростовує інформацію, розміщену у мережі інтернет

22 жовтня 2021, 09:49

Прес-служба Херсонського міського суду Херсонської області повідомляє, що 21 жовтня 2021 року в мережі інтернет на сайті медіаплатформи «Вгору» опубліковано статтю під назвою «Справа Підперигори: як чиновник уникає покарання завдяки ковіду та лазівкам у судових процедурах» (https://bit.ly/3m3qamY ).

Зазначена інформація викладена неповно та підлягає спростуванню, оскільки її зміст може мати наслідки формування у свідомості громадян негативної думки про діяльність та авторитет Херсонського міського суду Херсонської області, що неприпустимо з огляду на конституційні гарантії незалежності суддів.

Так, у 2017 році в провадженні Херсонського міського суду знаходилися матеріали за клопотанням старшого слідчого відділу прокуратури про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та відсторонення від посади директора Департаменту бюджету і фінансів - Підперигори Романа Степановича.

28 вересня 2017 року клопотання про обрання запобіжного заходу відносно підозрюваного, слідчим суддею Дмитром Гонтарем, було задоволено частково - обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту та визначено розмір застави у сумі 84 200 грн. Однак, на вказане рішення було оскаржено та 26 жовтня 2017 року апеляційний суд Херсонської області зазначену ухвалу скасував та постановив нову, якою визначено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та збільшено суму застави до 128 000 грн.

04 жовтня 2017 року до суду надійшло клопотання про відсторонення підозрюваного від посади, яке ухвалою було повернуто прокурору, як таке, що подано без додержання вимог норм КПК України.

12 жовтня 2017 року вдруге було подано клопотання відсторонення підозрюваного від посади, яке ухвалою слідчого судді Дмитра Гонтаря було задоволено. Однак, зазначене рішення апеляційним судом Херсонської області було скасовано, і вирішено в задоволенні клопотання слідчого відмовити у повному обсязі.

30 листопада 2017 року до Херсонського міського суду втретє надійшли матеріали про відсторонення від займаної посади Підперигори Романа Сергійовича. Ухвалою суду 30 листопада 2017 року у задоволенні клопотання було відмовлено. Однак, дану ухвалу було оскаржено до апеляційного суду Херсонської області, де її було скасовано, та 29 грудня 2017 року постановлено нову, якою також відмовлено у задоволенні клопотання про відсторонення зазначеної особи від займаної посади строком до 27 грудня 2017 року.

Крім того, звертаємо увагу у публікації зазначено: «Але матеріали справи “застрягли” у Херсонському міському суді, бо там... не було конвертів та марок, щоб їх переслати», що ніяк не відповідає дійсності, оскільки апеляційна скарга на адресу суду Херсонського міського суду надійшла 04.12.2017 року, а 07.12.2017 року діловод доставив їх до апеляційного суду Херсонської області. Відповідно, матеріали справи не «застрягли», а були направлені належним чином до суду вищої інстанції у законодавчо-визначені строки.

На початку 2018 року до Херсонського міського суду вчетверте надійшли матеріали клопотання про відсторонення від займаної посади директора Департаменту бюджету і фінансів - Підперигори Романа Степановича. Ухвалою слідчого судді Дмитра Гонтаря 19 січня клопотання було задоволено та відсторонено підозрюваного від посади строком до 27 січня 2018 року.

Херсонський міський суд поважає свободу слова та роботу ЗМІ представники яких об’єктивно висвітлюють діяльність, як судової влади загалом, так і суддів зокрема, свідомо ставляться до вимог щодо її об’єктивності та достовірності в межах Кодексу журналістської етики. Та все ж, звертаємо увагу представників ЗМІ на те, що відповідно до журналістської етики, головний обов’язок журналіста при забезпеченні права громадян на одержання оперативної інформації - уникати неточностей, викривлень інформації та поширень викривленої інформації.

Прес-служба суду