flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжний захід колишньому українському військовослужбовцю, підозрюваному у наданні допомоги військовим РФ під час окупації Криму

20 вересня 2021, 16:51

17 вересня слідчим суддею Херсонського міського суду Оксаною Черниш розглядалось клопотання старшого слідчого про обрання запобіжного заходу чоловікові, підозрюваному у вчиненні державної зради.

З клопотання вбачається, що підозрюваний наприкінці лютого 2014 року добровільно вступив до незаконного збройного формування «Самооборона Криму». Згодом, протягом лютого-березня 2014 року, спільно з іншими «самооборонівцями», надавав допомогу Збройним силам РФ під час захоплення стратегічних об’єктів міжнародного аеропорту «Сімферополь» та регіонального структурного підрозділу «Кримаерорух». Зокрема, він безпосередньо брав участь у блокуванні території та злітно-посадкової смуги аеропорту, задля недопущення приземлення літаків, які рухались до Криму з материкової частини України. Крім того, маючи відповідні навики з управління авіаційними польотами, підозрюваний надавав військовослужбовцям держави-окупанта інформацію щодо управління системою навігації з переміщення повітряних суден над територією півострова, у тому числі, допомагав приймати та відправляти російські військові літаки, якими переправлялися військовослужбовці РФ до півострова.

Таким чином, вказана особа підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 260 КК України (участь у непередбачених законом збройних формуваннях).

Ухвалою суду до підозрюваного було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 12 листопада 2021 року (включно). Також, визначено заставу у розмірі 594 750  гривень.

Прес-служба суду