flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вищий спеціалізований суд України роз’яснив окремі питання розгляду справ про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України

28 квітня 2016, 10:28

  Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ в інформаційному листі «Про застосування положень статті 257-1 Цивільного процесуального кодексу України» надав роз’яснення окремих питань розгляду судами справ про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України.

  Зокрема, як зазначається в листі, зі змісту частини першої статті 257-1 ЦПК України вбачається, що законодавець, надаючи заявникові право вибору, до якого суду звернутись із відповідною заявою, виходив насамперед з інтересів заявника. Саме тому в цій нормі чітко визначені умови її застосування: 1) заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України 2) може бути подана до будь-якого суду за межами окупованої території України 3) незалежно від місця проживання заявника.

 При цьому таке право заявника не ставиться в залежність від того, знаходиться місце проживання заявника на тимчасово окупованій території України чи за межами такої території.

  ВССУ звертає увагу, що, на відміну від передбаченого цією нормою правила щодо підсудності заяв про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, заяви про встановлення факту смерті на такій території за змістом абзацу 2 частини першої статті 257-1 ЦПК України можуть бути подані за місцем проживання (перебування) заявника до суду за межами тимчасово окупованої території України.